Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΑΧΑΛΑΣΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία)
Καλαμαριά (1ος όροφος)
Τηλ. Ιατρείου:2310441023 Κινητό:6946682983 e-mail:iliadismarios@gmail.com

Αχαλασία οισοφάγου
Τι είναι;
Είναι μια πάθηση στην οποία υπάρχει αδυναμία του κατώτερου σφικτήρα του οισοφάγου να χαλαρώσει. Η δεύτερη εκδήλωση της νόσου είναι δεν υπάρχει περισταλτισμός (‘’κίνηση’’ )του σώματος του οισοφάγου. Είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια με συχνότητα νέων ασθενών: 0,5/χρόνο/100000 πληθυσμού.

Που οφείλεται;
Η αιτία είναι άγνωστη. Φλεγμονή του μυεντερικού πλέγματος έχει σαν συνέπεια την απώλεια των γαγγλιακών κυττάρων και την απώλεια της ισορροπίας ανάμεσα στη σύσπαση και την χαλάρωση του σφικτήρα ώστε να υπερισχύει η σύσπαση. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κληρονομικές και έτσι η ασθένεια είναι σπάνια πριν την ηλικία των 25 ετών. Εμφανίζεται κυρίως μεταξύ 30 και 60 ετών.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;
Ο ασθενής παραπονείται για δυσφαγία κυρίως στις στερεές τροφές αλλά και στα υγρά που την εντοπίζει στην περιοχή του στέρνου. Τροφές που επιστρέφουν στο στόμα είτε ενεργώς είτε στην κατάκλιση συνηγορούν για αχαλασία. Επίσης συχνή αλλά όχι απαραίτητη είναι και η απώλεια βάρους. Τα συμπτώματα από τα πνευμόνια(πνευμονίες-αποστήματα) είναι λιγότερο συχνά λόγω πιο έγκαιρης διάγνωσης. Ο πόνος στο θώρακα οφείλετε είτε σε απόφραξη είτε σε σπαστικότητα. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι το οπισθοστερνικό κάψιμο που δεν ξεχωρίζει εύκολα από αυτό της γαστροοισοφαγική παλινδρόμησης.

Πως γίνεται η διάγνωση;
1)Με βάση το ιστορικό της δυσφαγίας στα στερεά και στα υγρά
2)Επιβεβαίωση με μια μέθοδο που λέγεται μανομετρία
3)Αποκλεισμός με γαστροσκόπηση μας κατάστασης που λέγεται ‘’ψευδοαχαλασία’’-προέρχεται από καρκίνο γαστροοισοφαγικής συμβολής-και δίνει παρόμοια εικόνα.

Είναι η αχαλασία προκαρκινωματώδης κατάσταση;
Ο καρκίνος στα πλαίσια της αχαλασίας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στάσης των τροφών και αλλαγής του βλεννογόνου. Συμβαίνει συνήθως στο μέσο του οισοφάγου και δεν δίνει συμπτώματα μέχρι τα τελευταία στάδια. Υπάρχει μια σχετική αύξηση της συχνότητας κατά 16% του κινδύνου μετά από 2-24 χρόνια από τη διάγνωση της αχαλασίας.

Χρειάζεται ενδοσκοπική παρακολούθηση;
1)Για τον ασθενή που δεν κάνει θεραπεία χρειάζεται περιοδική παρακολούθηση μετά 15 έτη από την εμφάνιση της νόσου.
2)Εάν έχει γίνει αποτελεσματική θεραπεία νωρίς στη πορεία της νόσου με διαστολή ή εγχείρηση δεν χρειάζεται παραπάνω παρακολούθηση.
3)Εάν έχει γίνει θεραπεία αργότερα στη πορεία της ασθένειας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο και ο ρόλος της ενδοσκόπησης δεν έχει καθοριστεί επακριβώς.
Ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;
Όλες οι επιλογές είναι παρηγορικές. Ο σκοπός είναι να ελαττωθεί η αντίσταση στη δίοδο της τροφής στο στομάχι από τον σφικτήρα που δεν λειτουργεί καλά. Τα φάρμακα που υπάρχουν προκαλούν χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών. Είναι λογικότερη η διαστολή με μπαλόνι γιατί προκαλεί μερική ‘’καταστροφή’’ του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα μύ. Άλλη σημαντική επιλογή είναι η χειρουργική μυοτομή.

Υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα;
Ναι αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται επιπλέον θεραπεία μετά το 6μηνο εξαιτίας παρενεργειών. Προόδου της νόσου ή ανάπτυξη ανοχής. Τα κυριότερα φάρμακα είναι η νιφεδιπίνη(Adalat 10-20 mg) και δινιτρικός δισοσορβίτης(Pensordil 5-10 mg)

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία;
Η χειρουργική με 5ετή καλά αποτελέσματα περίπου 90% Στη 10ετία μόνο 65% συνεχίζουν να έχουν ανταπόκριση στη θεραπεία.

Ποια είναι τα προβλήματα με την εγχείρηση; Οι τελευταίες εξελίξεις στη τεχνολογία έχουν επιτρέψει τη λεγόμενη ‘’ λαπαροσκοπική’’ μυοτομή που έχει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, επιπλοκές και νοσηλεία.. Το μακροχρόνιο όμως πρόβλημα παραμένει και είναι η παλινδρόμηση οξέων στον οισοφάγο που ήδη είναι ατονικός και δεν λειτουργεί καλά. Έτσι γίνεται παράλληλα και μια αντιπαλινδρομική εγχείρηση. Δίνεται βέβαια η δυνατότητα να πάρουν οι ασθενείς και φάρμακα καταπολέμησης του οξέος.

Τι γίνεται εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν μετά την 1η διαστολή; Ένα μεγαλύτερο μπαλόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνει μεγαλύτερη ρήξη του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα. Εάν οι διαστολές αποτύχουν μετά από 3 προσπάθειες χρειάζεται να γίνει χειρουργική θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα των διαστολών είναι 75-80% Μακροχρόνια πολλοί ασθενείς χρειάζονται περισσότερες διαστολές. 20% θα χρειαστούν εγχείρηση

Ποιος είναι ο κίνδυνος από τις διαστολές;
Ο μεγαλύτερος είναι η διάτρηση(1-10%). Είναι σημαντικό να αποκλειστεί η ύπαρξη ίνωσης(καλοήθους η κακοήθους)

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

HΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23(γωνία:1ος όροφος)
Καλαμαριά (απέναντι απο τα Goodys)
e-mail:iliadismarios@gmail.com Τηλ. Ιατρείου: 2310441023 κιν:6946682983

Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις


  1. Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
  2. Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
  3. Ποια είναι τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
  4. Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για παλινδρόμηση οξέος;
  5. Ποιες είναι οι επιπλοκές από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
  6. Πως θα κανονίσετε το ραντεβού με τον γιατρό σας;
  7. Ποιες ερωτήσεις θα του κάνετε;
  8. Tι περιμένετε από τον γιατρό σας;
  9. Τι εξετάσεις χρειάζονται να γίνουν;
  10. Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;
  11. Ποιές αλλαγές πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας;
  12. Υπάρχει ενναλακτική ιατρική και αντιμετώπιση;




ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού η οποία συμβαίνει όταν το οξύ από το στομάχι ή, ενίοτε, χολή  ρέει πίσω (παλινδρομεί) στον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση του οξέος ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί σημεία και   συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ είναι οι όξινες ερυγές και το οπισθοστερνικό κάψιμο. Και τα δύο είναι κοινά συμπτώματα του πεπτικού πού  οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν από καιρό σε καιρό. Όταν αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται πάνω από δύο φορές κάθε εβδομάδα ή   επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή, σημαίνει ότι έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την οπισθοστερνική δυσφορία και το κάψιμο με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και αντόξινα φάρμακα. Αλλά  για τα άτομα με ΓΟΠΝ, αυτά τα απλά μέσα μπορούν να προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Άτομα με ΓΟΠΝ μπορεί να χρειαστούν ισχυρότερα φάρμακα, ακόμη και χειρουργική επέμβαση, για τη μείωση των συμπτωμάτων.

 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ;
Τα σημεία και τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ είναι:

  •      Ένα αίσθημα καύσου στο στήθος σας (καούρα), μερικές φορές μπορεί  να μεταδοθεί στο λαιμό, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας
  •      Πόνος στο στήθος
  •      Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
  •      Ξηρός βήχας
  •      Βραχνάδα ή πονόλαιμο
  •      Αναγωγή τροφής ή ξινό υγρό  στο στόμα(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
  •      Αίσθημα ξένου σώματος  στο λαιμό

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό άμεσα;
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε πόνο στο στήθος , ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άλλα σημεία και συμπτώματα όπως δύσπνοια ή πόνος στη γνάθου ή πόνο στο χέρι. Αυτά μπορεί να είναι σημεία και συμπτώματα της καρδιακής προσβολής.

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν εμφανίζετε σοβαρά ή συχνά συμπτώματα ΓΟΠΝ. Αν χρειάζεστε αντιόξια  φάρμακα για την καούρα περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ;
Η ΓΟΠΝ προκαλείται από συχνές παλινδρομήσεις οξέος - επιστροφή του οξέος από το  στομάχι ή χολής στον οισοφάγο.

Όταν καταπίνετε, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας - μια κυκλική ζώνη  μυών γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου σας - χαλαρώνει για να  επιτρέψει την στερεά  τροφή και τα υγρά να περάσουν  μέσα στο στομάχι σας. Τότε κλείνει ξανά.

Ωστόσο, εάν αυτή η βαλβίδα χαλαρώσει ασυνήθιστα ή αποδυναμωθεί, το στομαχικό οξύ μπορεί να επιστρέφει πίσω μέχρι τον οισοφάγο σας, προκαλώντας συχνά αίσθημα καύσου και έτσι να διαταράσσει την καθημερινή σας ζωή. Αυτή η συνεχής παλινδρόμηση του οξέος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του βλεννογόνου του οισοφάγου σας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί φλεγμονή (οισοφαγίτιδα).Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να διαβρώσει το οισοφάγο, προκαλώντας επιπλοκές, όπως αιμορραγία ή αναπνευστικά προβλήματα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ΓΟΠΝ είναι:

  •       Η παχυσαρκία
  •      Η διαφραγματοκήλη
  •      Η εγκυμοσύνη
  •      Το κάπνισμα
  •      Η ξηροστομία
  •      Το άσθμα
  •      Ο διαβήτης
  •      Καθυστέρηση της κένωσης του στομάχου
  •      Νόσοι  του συνδετικού ιστού, όπως η σκληροδερμία
  •      Η νόσος Zollinger-Ellison 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΉ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή στον οισοφάγο σας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

  •      Στένωση του οισοφάγου . Η συνεχής βλάβη στα κύτταρα ,στο κατώτερο οισοφάγο από την  συνεχή έκθεση στο οξύ  οδηγεί στο σχηματισμό ίνωσης και ουλής. Η ουλούδης στένωση εμποδίζει τη διέλευση των τροφίμων, προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση.
  •      Μια ανοιχτή πληγή στον οισοφάγο (έλκος οισοφάγου). Το οξύ του στομάχου μπορεί να διαβρώσει σοβαρά τον βλεννογόνο του οισοφάγου και έτσι να αιμορραγήσει, να προκαλέσει πόνο και να κάνει δύσκολη την κατάποση.
  •      Προκαρκινικές αλλαγές στον οισοφάγο (ο οισοφάγος Barrett). Στον οισοφάγο Barrett, το χρώμα και τη σύνθεση των ιστών αλάζουν στον κατώτερο οισοφάγο. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Ο κίνδυνος του καρκίνου είναι χαμηλός, αλλά ο γιατρός σας θα συστήσει ν κάνετε τακτικές εξετάσεις όπως ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού  για την έγκαιρη πρόληψη του  καρκίνο του οισοφάγου.
ΠΩΣ ΚΑΝΟΝΙΖΕΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ;
Εάν νομίζετε ότι έχετε ΓΟΠΝ, είναι πιθανό να ξεκινήσετε αρχικά  μιλώντας με τον  οικογενειακό γιατρό σας ή ένα ιατρό γενικής ιατρικής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δείτε ένα γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερολόγο ).


ΠΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολλά θέματα που μπορεί να συζητηθούν, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες που θα  σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

  •      Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.            Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος τι να ρωτήσετε, εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός  στη διατροφή σας.
  •      Σημειώστε οποιαδήποτε συμπτώματα που τυχόν έχετε,                                                      περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνεται άσχετα για το λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
  •      Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες,                                                                 μαζί βέβαια να τονίσετε κάποιες τυχόν  πρόσφατες αλλαγές ζωής.
  •      Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα,                                                                              καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής, που παίρνετε.
  •      Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο  μαζί, αν είναι δυνατόν.                        Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί  κάτι που έχετε  ξεχάσει.

ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα κάνετε και θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί του. Ο κατάλογος από τις ερωτήσεις πρέπει να είναι από τις πιο σημαντικές προς  τις λιγότερο σημαντικές στην περίπτωση που ο χρόνος δεν φτάσει. Για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ορισμένα βασικά ερωτήματα που πρέπει να  ρωτήσετε το γιατρό σας είναι:

  • Τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα μου;
  • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
  • Είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  προσωρινή ή χρόνια;
  • Ποια είναι η καλύτερη μορφή αντιμετώπισης της νόσου;
  • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου έχουν προτείνει;
  • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας; Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
  • Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσω;
  •   Πρέπει να εξεταστώ από κάποιον  ειδικό; Ποιο θα είναι το κόστος  και τι θα μου επιτρέψει η ασφαλιστική κάλυψη;
  • Υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στο φάρμακο που μου έχουν συνταγογράφησει;
  • Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιες τοποθεσίες στο ίντερνετ μου  προτείνετε;
  • Τι θα καθορίσει αν θα πρέπει να υπάρχει  προγραμματισμός για επισκέψεις παρακολούθησης;
  • Στη συνάντηση με τον γιατρό σας  μην διστάσετε να κάνετε κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις για θέματα που δεν έχετε καταλάβει σε οποιαδήποτε στιγμή της συζήτησης σας η να ρωτήσετε κάτι που δεν είχατε προγραμματισμένο.

    Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
    ;
    Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσει ορισμένα ερωτήματα. Να είστε  έτοιμος/η να απαντήσετε σε αυτά έτσι ώστε να κρατήσετε περισσότερο χρόνο για θέματα που σας προβληματίζουν και θα θέλατε να συζητήσετε  μαζί του. Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει

  •      Εδώ και πόσο καιρό έχουν εμφανιστεί τα  συμπτώματα;
  •      Είναι τα συμπτώματα σας  συνεχή ή περιστασιακά;
  •      Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
  •      Τι βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
  •      Τι φαίνεται ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
  •       Έχετε δυσκολία στην κατάποση;
  •       Έχετε αποκτήσει ή να έχετε χάσει το βάρος;
  •       Έχετε ναυτία και έμετο;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ
Προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας μέχρι να δείτε το γιατρό σας. Για παράδειγμα, αποφύγετε τροφές που προκαλούν καούρα   και  αποφεύγετε   την κατανάλωση τροφής τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.


ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Αν ενοχλείστε από συχνά επεισόδια καύσου ή άλλα σημεία και συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει ΓΟΠΝ με τις πληροφορίες αυτές και μόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει, επίσης, να κάνετε κάποιες εξετάσεις που γίνονται για την διάγνωση της ΓΟΠΝ, όπως:

  •      Η ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού συστήματος σας. Μερικές φορές ονομάζεται ακτινογραφία βαρίου και χρειάζεται να καταπιείτε  ενα αλευρώδη υγρό σαν πολτό που γεμίζει τις κοιλότητες του πεπτικού συστήματος σας. Στη συνέχεια λαμβάνονται ακτινογραφίες   του ανώτερου πεπτικού συστήματος  .Αυτό επιτρέπει στο γιατρό  δεί τη σιλουέτα του σχήματος και της κατάστασης του οισοφάγου, του στομάχου   και άνω τμήματος του εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).
  •      Περνώντας ένα εύκαμπτο σωλήνα μέσα από το λαιμό σας.  Η  ενδοσκόπηση είναι ένας τρόπος για να εξετάσει ο γιατρός το εσωτερικό του οισοφάγου σας. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, εισάγει   ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που είναι εφοδιασμένος με φως και κάμερα (ενδοσκόπιο) στην άκρη. Το ενδοσκόπιο επιτρέπει στο γιατρό  να εξετάσει τον οισοφάγο και το στομάχι σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την ενδοσκόπηση για  να συλλέξει ένα δείγμα του ιστού (βιοψία) για περαιτέρω αναλύσεις.
  •      Μια εξέταση για να παρακολουθήσει το ύψος των οξέος στο οισοφάγου σας. Με τη χρήση ενός ειδικού καθετήρα γίνεται μέτρηση  του οξέος περιπατητικά   (pH)  ώστε να προσδιοριστεί πότε και για πόσο χρονικό διάστημα, το γαστρικό οξύ ανεβαίνει στον οισοφάγο σας. Ο καθετήρας αυτός είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) που περνά μέσα από  τη μύτη σας στον οισοφάγο σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο σωλήνας παραμένει στη θέση του και συνδέεται με ένα μικρό υπολογιστή που φοράτε γύρω από τη μέση σας ή με ένα ιμάντα πάνω από τον ώμο σας. Το μηχάνημα που καταγράφει το οξύ μπορεί να είναι ένα κλιπ που του τοποθετείται  στον οισοφάγο σας κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης. Ο καθετήρας μεταδίδει ένα μήνυμα σε ένα μικρό υπολογιστή που φοράτε γύρω από τη μέση σας για περίπου δύο ημέρες, και στη συνέχεια  ξεκολλάει για  να περάσει στα κόπρανα σς. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα για ΓΟΠΝ προκειμένου να προετοιμαστείτε για αυτή την εξέταση
  •      Μια εξέταση για τη μέτρηση της κίνησης του οισοφάγου. Η οισοφαγική  αντιστασιομετρία  μέτρα την κίνηση και την πίεση στον οισοφάγο. Η εξέταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός καθετήρα μέσα από τη μύτη σου  στον  οισοφάγο σας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ;
Η θεραπεία   της καούρας και  των άλλων  σημείων και συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ ξεκινά συνήθως με απλά αντόξινα φάρμακα που  ελέγχουν μερικώς την παραγωγή οξέος και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Αν δεν βρείτε ανακούφιση μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και χειρουργική επέμβαση.

Οι αρχικές θεραπείες για τον έλεγχο της καούρας είναι:

  •      Τα αντιόξινα που εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου. Τα αντιόξινα,  μπορεί να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση. Αλλά τα αντιόξινα από μόνα τους δεν θα θεραπεύσουν μία φλεγμονή του οισοφάγου που έχει πληγεί από το γαστρικό οξύ. Η κατάχρηση ορισμένων αντιόξινων μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  •      Τα φάρμακα για τη μείωση της παραγωγής οξέος. Είναι οι  αναστολείς των H-2 υποδοχέων όπως η σιμετιδίνη  , η φαμοτιδίνη ,η  νιζατιδίνη ή ρανιτιδίνη. Ο  αναστολείς των H-2 υποδοχέων δεν ενεργούν   ταχύτερα από τα  αντιόξινα, αλλά παρέχουν μεγαλύτερη ανακούφιση. 
  •      Τα φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή οξέος και θεραπεύουν τις πληγές στον οισοφάγο. Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μπλοκάρουν την  παραγωγή οξέος έτσι ώστε να  δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να επουλωθεί ο κατεστραμένος οισοφαγος. Παραδείγματα  αναστολέων της αντλίας πρωτονίων είναι η εσομεπραζόλη η λανσοπραζόλη η παντοπραζόλη η ραμπεπραζόλη η ομεπραζόλη  και άλλα
  •   Φάρμακα για την ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Ονομάζονται προκινητικοί παράγοντες, και βοηθούν να αδειάσει το στομάχι σας   πιο γρήγορα. Επίσης   συντελούν στην ενίσχυση της βαλβίδας ανάμεσα στο στομάχι και στον οισοφάγο. Ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κόπωση, η κατάθλιψη,και το  άγχος και άλλα νευρολογικά προβλήματα, περιορίζουν τη χρησιμότητα αυτών των φαρμάκων.

Πολλές φορές συνδυάζονται φάρμακα  για  να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ.

Η χειρουργική επέμβαση και άλλες διαδικασίες   χρησιμοποιούνται όταν τα φάρμακα,  δεν μπορούν να  βοηθήσουν.
Οι περισσότερες  περιπτώσεις ΓΟΠΝ μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα. Στις περιπτώσεις  που τα φάρμακα είναι μεν χρήσιμα αλλά  θέλετε να αποφύγετε την  μακροχρόνια χρήση  τους, ο γιατρός σας μπορεί να  σας  συστήσει περισσότερο επεμβατικές διαδικασίες, όπως:

  •      Χειρουργική για την ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Ονομάζεται θολοπλαστική κατά Nissen, και  περιλαμβάνει την ενίσχυση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα για την πρόληψη της παλινδρόμηση τυλίγοντας τη  κορυφή του στομάχου γύρω από το εξωτερικό μέρος του κατώτερου οισοφάγου. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ανοικτή, δηλαδή ο χειρουργός κάνει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά σας η   μπορεί να είναι λαπαροσκοπική, δηλαδή ο χειρουργός να κάνει τρεις ή τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιά και με τεχνικά μέσα, όπως ένα εύκαμπτο σωλήνα με μια μικρή κάμερα στην άκρη με μπεί , μέσα από τις τομές.
  •      Χειρουργική επέμβαση ώστε  να δημιουργηθεί ένα φράγμα που εμποδίζει τη παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται EndoCinch ενδοβλεννογόνια γαστροπτύχωση, χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που είναι σαν μια μικροσκοπική ραπτομηχανή. Τοποθετεί ζεύγη ραμμάτων (ράμματα) στο στομάχι κοντά στον αποδυναμωμένο σφιγκτήρα. Τα υλικά συρραφής  ενώνονται στη συνέχεια, ώστε να δημιουργηθεί ένα  εμπόδιο στην παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος στον  οισοφάγο σας. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιά είναι η καταλληλότερη  θεραπεία και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
  •      Μια διαδικασία για το σχηματισμό ιστού ουλής  στον οισοφάγο. Αυτή η προσέγγιση, που ονομάζεται σύστημα stretta, χρησιμοποιεί ηλεκτρόδιο ενέργειας για τη θέρμανση των ιστών οισοφάγου. Η θερμότητα δημιουργεί ουλώδη ιστό και καταστρέφει τα νεύρα που είναι ευαισθητοποιημένα στο γαστρικό οξύ. Ο ουλώδης ιστός  που  σχηματίζεται στον  οισοφάγο σας που θεραπεύεται συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών. Δεν είναι σαφές ποιά είναι η καταλληλότερη θεραπεία  και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΣΑΣ;
Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας  μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας της καούρας. Προσπαθήστε:

  •      Να διατηρησετε ένα υγιές βάρος.  Το περίσσειο λίπος μπορεί να  ασκήσει πίεση στην κοιλιά σας, να ανεβάσει το στομάχι σας και να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο σας. . Αν το βάρος σας είναι ιδανικό προσπαθήστε να το διατηρήσετε.. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, προσπαθήστε να χάσετε βάρος αργά - δεν υπερβαίνει το 1 ή 2 λίρες (0,5 έως 1 κιλό) την εβδομάδα. Ρωτήστε το γιατρό σας για βοήθεια στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την απώλεια βάρους που θα λειτουργήσει για σας.
  •      Αποφύγετε στενά και σφιχτά ρούχα. Ρούχα που που είναι σφιχτά γύρω από τη μέση σας μπορεί να  ασκήσουν  πίεση στην κοιλιά σας και να χαλαρώσουν τον  κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα.
  •      Αποφύγετε τροφές που προκαλούν καούρα. Αυτές διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Κάποιες κοινές τροφές όπως τα  λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, το αλκοόλ, η σοκολάτα,η μέντα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και η καφεΐνη μπορεί να χειροτερέψουν την καούρα.
  •      Μην ξαπλώνετε μετά από ένα γεύμα. Περιμένετε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν την ξεκούραση σε κρεββάτι ή την κατάκλιση για ύπνο.
  •       Μπορείτε να ανεβάσετε το προσκέφαλο του κρεβατιού σας.Μια κλίση 40 μοιρών περίπου βοηθά αρκετά  . Τοποθετείστε ξύλο ή τσιμεντόλιθους κάτω από τα πόδια του κρεβατιού σας στην άκρη του κρεββατιού. Εάν δεν είναι δυνατόν να ανυψώσετε το κρεβάτι σας, μπορείτε να εισαγάγετε μια σφήνα ανάμεσα στο στρώμα σας και την βάση του κρεββατιού για να ανυψώσει το σώμα σας από τη μέση και πάνω. Σφήνες είναι διαθέσιμες σε φαρμακεία και καταστήματα ιατρικού εξοπλισμού
  • Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα   να λειτουργήσει σωστά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ;
Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες εναλλακτικές θεραπείες ως φάρμακα για τη θεραπεία για τη ΓΟΠΝ ή να αναστρέψουν βλάβες στον οισοφάγο. Ωστόσο, ορισμένες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να παρέχουν κάποια ανακούφιση, όταν συνδυάζονται με τη φροντίδα του γιατρού σας.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ποιες εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι ασφαλείς για εσάς. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  •      Φυτικά προιόντα. Τα βότανα μερικές φορές χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτώματων της ΓΟΠΝ και  περιλαμβάνουν τη γλυκόριζα, το χαμομήλι και άλλα. Τα φυτικά μέσα μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα. Ρωτήστε το γιατρό σας για μια ασφαλή δόση πριν από την έναρξη κάθε φυτικού  φαρμακου.
  •      Θεραπεία χαλάρωσης. Τεχνικές για την χαλάρωση από το στρες και το άγχος μπορεί να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική και σταδιακή  χαλάρωση των μυών
  •      Βελονισμός. Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σας. Μία μικρή μελέτη ανέφερε ότι ο βελονισμός βοήθησε   άτομα με καούρα που συνεχίζεται παρά την φαρμακευτική αγωγή. Ρωτήστε το γιατρό σας αν ο βελονισμός είναι ασφαλής για εσάς.

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com

Ο δείκτης GerdQ είναι φτιαγμένος από 6 ερωτήσεις (4 για τα συμπτώματα και 2 για το πως επηρεάζει στη θεραπεια ) που απαντιέται από τον ασθενή και ελέγχεται από τον γιατρό. Οι απαντήσεις συμπληρώνονται  σύμφωνα με την κλίμακα("ποτέ" "1 ημέρα" "2-3 ημέρες" και "4-7 ημέρες") και ανάλογα παίρνουν το κατάλληλο σκόρ. Κάθε επιλογή ισοδυναμεί με 0-3 σκόρ σύμφωνα με τα παρακάτω:
Το συνολικό σκόρ και το σκόρ επηρεασμού(κουτί Γ) χρησιμοποιείται για ανίχνευση GerdQ σκόρ που πληροφορεί τη διάγνωση του γιατρού και οδηγίες για τον ασθενή. Η ανάλυση του σκορ γίνεται από τον γιατρό.

Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ(διαφέρουν απο ασθενή σε ασθενή)
1. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ έχετε οπισθοστερνικό κάψιμο η δυσφορία την τελευταία εβδομάδα;
 καθόλου(0 μέρες):............
 σπάνια(1 μέρα).................
 συχνά(2-3 μέρες)...............
 πολύ συχνά(4-7 μέρες)............

2.ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ νιώθετε το περιεχόμενο του στομάχου(υγρά η στερεά ) να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο η το στόμα(αναγωγές υγρών);
 καθόλου(0 μέρες):............
 σπάνια(1 μέρα).................
 συχνά(2-3 μέρες)...............
 πολύ συχνά(4-7 μέρες)............

Β.1.ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ πονάτε στο κέντρο πάνω από τον ομφαλό(στομάχι);
 καθόλου(0 μέρες):............ σπάνια(1 μέρα).................
 συχνά(2-3 μέρες)...............
 πολύ συχνά(4-7 μέρες)............

2.ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ έχετε ναυτία(τάση για εμετό);
 καθόλου(0 μέρες):............ σπάνια(1 μέρα).................
 συχνά(2-3 μέρες)...............
 πολύ συχνά(4-7 μέρες)............

Γ.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ(είναι σημαντικό για το γιατρό να καταλάβει πόσο τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητα της ζωής σου)
1.ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ έχετε δυσκολία για καλό ύπνο εξαιτίας του καύσους και/η των αναγωγών;
 καθόλου(0 μέρες):............  σπάνια(1 μέρα).................
 συχνά(2-3 μέρες)...............
 πολύ συχνά(4-7 μέρες)............

2.ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ παίρνετε έξτρα φάρμακα για το καύσος και/η τις αναγωγές εκτός από απλά αντιόξινα όπως Maalox,Tums Simeco,Riopan κά;
 καθόλου(0 μέρες):............  σπάνια(1 μέρα).................
 συχνά(2-3 μέρες)...............
 πολύ συχνά(4-7 μέρες)..........

Το ερωτηματολόγιο χρησιμοποιείται και για την παρακουλούθηση του ασθενούς για το εάν υπάρχει ανταπόκριση στη θεραπεία και για τυχόν τροποποίηση της σε περίπτωση  που το σκόρ είναι πάνω 2 βαθμούς είτε στα  συμπτωματα είται στη ποιότητα της ζωής.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com

Μια κήλη προκύπτει όταν ένα όργανο προβάλλει μέσω ενός χάσματος η ενός ανοίγματος στο τοίχωμα γύρω από αυτό
Έτσι όταν υπάρχει διαφραγματοκήλη το στομάχι προβάλει διαμέσου του διαφράγματος όπου ο οισοφάγος, το όργανο που μεταφέρει την τροφή στο στομάχι συναντά το στομάχι. Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος μυς που χαρίζει το θώρακα από την κοιλιά . Το άνοιγμα στο διάφραγμα ονομάζεται οισοφαγική κήλη. Η καρδιοοισοφαγική βαλβίδα προστατεύει από την παλινδρόμηση περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο.
Όταν υπάρχει μυϊκή αδυναμία η μεγάλη πίεση στην κοιλιά το στομάχι μπορεί να κυλήσει μέσου της συμβολής και να προκαλέσει διαγραγματοκήλη
Τα αίτια της διαφραγματοκήλης μπορεί να είναι:

· Παχυσαρκία
· Εγκυμοσύνη
· Σφικτά ρούχα
· Σήκωμα μεγάλου βάρους
· Βήχας
· Κοιλιακό τραύμα
· Δυσκοιλιότητα


Πολλοί ασθενείς μετά τα 50 έχουν διαφραγματοκήλη χωρίς να το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν οι περισσότεροι συμπτώματα.
Εάν η διαφραγματοκήλη είναι μικρή και δεν προκαλεί ειδικά συμπτώματα δεν χρειάζεται θεραπεία. Εάν είναι μεγαλύτερα και προκαλεί συμπτώματα όπως οπισθοστερνικό καύσος χρειάζεται θεραπεία.
Εάν υποφέρετε από κάψιμο πίσω από το στήθος μπορεί να έχετε διαφραγματοκήλη. Αυτό αντιμετωπίζεται με αντιόξινα εάν το πρόβλημα είναι μικρό, εάν όμως επιμένει η επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση από γαστρεντερολόγο. Αυτό αποτελεί σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η διαφραγματοκήλη προκαλεί η χειροτερεύει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Το οπισθοστερνικό κάψιμο είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της παλινδρόμησης και συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο που δεν έχει κατασκευαστεί για να αντέχει στο οξύ και έτσι το οξύ ερεθίζει τον οισοφάγο.
Εάν η διαφραγματοκήλη προκαλεί συμπτώματα μερικά από τα παρακάτω μπορεί να βοηθήσουν.

· Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
· Αποφεύγεται τροφές και ποτά που προκαλούν συμπτώματα
· Αποφεύγεται να ξαπλώνετε 3 ώρες μετά τα γεύματα
· Εάν είστε κουρασμένος υψώνεται το κεφάλι με 1-2 μαξιλάρια
· Αποφεύγεται στενά ρούχα και σφικτές ζώνες
· Προσπαθήστε να χάσετε κιλά εάν είστε υπέρβαρος
· Παίρνετε μόνο αντιόξινα και εάν το πρόβλημα επιμένει επισκεφτείτε γαστρεντερολόγο


Υπάρχει ένα ικανός αριθμός ασθενών που επιμένουν να έχουν συμπτώματα παρά την αλλαγή του τρόπου ζωής. Τότε χρειάζεται θεραπευτική αγωγή η και γαστροσκόπηση. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση ίσως χρειάζεται χειρουργική θεραπεία। Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μέσω μικρών οπών να μπει ένα όργανο που λέγεται λαπαροσκόπιο στο θώρακα η στην κοιλιά και να γίνει η επέμβαση λαπαροσκοπικά

Ασθενείς που έχουν μεγάλη διαφραγματοκήλη και δημιουργεί συμπτώματα όπως έντονο πόνο στο θώρακα, δύσπνοια η δυσκολία στην κατάποση χρειάζεται άμεσα επείγουσα εξέταση και αντιμετώπιση από γαστρεντερολόγο η χειρουργό.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARETT

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com
Οισοφάγος Barett

Σε αυτή την σελίδα θα δούμε:

  1. Τι είναι ο οισοφάγος Barett;
  2. Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος;
  3. Πως γίνεται η διάγνωση του οσοφάγου Barett;
  4. Ποίος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο σε ασθενείς με οισοφάγο Barett;
  5. Πώς θεραπεύεται ο οσοφάγος Barett με δυσπλασία η καρκίνο;
  6. Ποια είναι τα σημεία που πρέπει κανείς να θυμάται;
  7. Υπάρχει ελπίδα μέσω της έρευνας;
  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARETT;
    Ο οισοφάγος Barett είναι μια κατάσταση στην οποία το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει εσωτερικά τον οισοφάγο-που είναι ο μυικός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι- αλλάζει και γίνεται όμοιο με εκείνου που καλύπτει το έντερο। Η διαδικασία αυτή λέγεται εντερική μεταπλασία. Δεν υπάρχουν σημεία η συμπτώματα να σχετίζονται με οισοφάγο Barett αλλά βρίσκεται συχνά σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο. Ένας μικρός αριθμός ασθενών με οισοφάγο Barett αναπτύσσουν ένα σπάνιο αλλά συχνά θανατηφόρο τύπο καρκίνο του οισοφάγου
    Ο οισοφάγος Barrett προσβάλει περίπου 1% των ενηλίκων . Η μέση ηλικία της διάγνωσης είναι γύρω στα 50 αλλά το να καθορίσει κανείς πότε το πρόβλημα ξεκινά είναι πραγματικά δύσκολο. Οι άνδρες αναπτύσσουν 2 φορές πιο συχνά από ότι οι γυναίκες και οι Καυκάσιοι πιο συχνά από άλλες φυλές. Η νόσος είναι ασυνήθιστη στα παιδιά.
  • Ο Οισοφάγος
    Ο Οισοφάγος μεταφέρει τροφή και υγρά από το στόμα στο στομάχι। Το στομάχι αργά προωθεί την τροφή και τα υγρά στο λεπτό έντερο όπου απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά । Αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα και δεν την αντιλαμβανόμαστε। Μερικές φορές αισθανόμαστε την τροφή στον οισοφάγο όταν είναι αμάσητη η είναι μια μεγάλη μπουκιά η όταν πίνουμε πολύ ζεστά η κρύα ροφήματα।
Πεπτικός σωλήνας।
Οι μυϊκοί χιτώνες του οισοφάγου φυσιολογικά συγκλίνουν στο άνω και κάτω άκρο από μυς που λέγονται σφικτήρες. Όταν κανείς καταπίνει οι σφικτήρες χαλαρώνουν για να επιτρέψουν τροφή η υγρά να περάσουν από το στόμα στο στομάχι. Τότε οι μύς κλείνουν γρήγορα για να αποτρέψουν τροφή η υγρά να επιστρέψει από το στομάχι στον οισοφάγο και στο στόμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ;(ΓΟΠΝ;)
Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος είναι πιο σοβαρή κατάσταση από μια απλή παλινδρόμηση. Απλή παλινδρόμηση συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας ανοίγει ξαφνικά για άλλοτε άλλη περίοδο η δεν κλείνει επαρκώς και το περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση ονομάζεται επίσης και όξινη παλινδρόμηση επειδή τα γαστρικά υγρά είναι όξινα και ανεβαίνουν μαζί με την τροφή στον οισοφάγο.
Όταν συμβαίνει παλινδρόμηση , τροφή η υγρά γεύονται στο πίσω μέρος της γλώσσας. Όταν όξινο περιεχόμενο του στομάχου ακουμπά το επιθήλιο του οισοφάγου προκαλεί ένα αίσθημα καύσου στο θώρακα η στο στήθος και ονομάζεται οπισθοστερνικό κάψιμο Η όξινη δυσπεψία η παλινδρόμηση είναι συχνή και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υπάρχει νόσος.
Επιμένουσα παλινδρόμηση που συμβαίνει περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα Περίπου 10-20% του πληθυσμού έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης καθημερινά κάνοντας τη τη πιο συχνή ιατρική κατάσταση। Άτομα κάθε ηλικίας μπορεί να έχουν παλινδρόμηση Τα συμπτώματα συχνά ανακουφίζονται με φάρμακα που ελαττώνουν το οξύ। Μερικά από τα πιο συχνά αντιόξινα είναι:

Aludrox
Maalox
Simeco
Tums
RiopanRegla Ph

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ΓΟΠΝ είναι αντεκκριτικά όπως H2 αναστολείς και αναστολείς αντλίας πρωτονίων ।Κοινοί Η2 αναστολείς είναι:
cimetidine (Tagamet HB)
famotidine (Peptan AC)
nizatidine (Axid AR)
ranitidine (Zantac 75)

Κοινοί αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι
esomeprazole (Nexium)
lansoprazole (Laprazol)
omeprazole (Losec, Sedacid)
pantoprazole (Controloc, Zurcazol)
rabeprazole (Pariet)

Ασθενείς που έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης πρέπει να επισκέπτεται γαστρεντερολόγο। Εάν η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος μείνει αθεράπευτη για μακρύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αιμορραγία από έλκος। Ουλές από καταστραμμένο ιστό μπορεί να οδηγήσουν σε ινωση –στενωτική περιοχή του οισοφάγου κάτι που κάνει την κατάποση δύσκολη । Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος μπορεί να προκαλέσει επίσης βράγχος φωνής, χρόνιο βήχα και καταστάσεις όπως πχ άσθμα.
ΓΟΠΝ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARETT
Η ακριβής αιτία του οισοφάγου Barett δεν είναι γνωστή αλλά η παλινδρόμική νόσος είναι παράγοντας κινδύνου για το Barett। Αν και ασθενείς χωρίς παλινδρομική νόσο μπορεί να έχουν Barett η νόσος είναι 3-5 φορές πιο συχνή σε ασθενείς που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο. Επειδή η κατάσταση Barett είναι πιο συχνή σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν θεραπεία με αντιεκκριτικά φάρμακα
Βελτίωση των συμπτωμάτων από γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οισοφάγο Barett. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί εάν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.
2El-Serag HB. Time trends of gastroesophageal reflux disease: a systematic review. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2007;5(1):17–26.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΒΑΡΕΤΤ;
Επειδή ο οισοφάγος Barett δεν προκαλεί συμπτώματα πολλοί ιατροί συνιστούν σε ασθενείς > 40 ετών που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο για μερικά χρόνια να κάνουν γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών για να γίνει έλεγχος της κατάστασης.

Οισοφάγος Barrett
Ο οισοφάγος Barrett μπορεί να διαγνωστεί χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο για να παρθούν βιοψίες από τον οισοφάγο। Σε μια ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού αφού ο ασθενής έχει πάρει προηγουμένως μια ήπια νάρκωση , ο γαστρεντερολόγος εισάγει ένα εύκαμπτο σωλήνα που λέγεται ενδοσκόπιο που έχει φωτισμό και μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη μέσα στον οισοφάγο Εάν ο ιστός φαίνεται ύποπτος ο γιατρός παίρνει πολλαπλά μικρά κομματάκια χρησιμοποιώντας μια λαβίδα που περνά μέσα από τον οισοφάγο(η εξέταση δεν πονά) .Ο παθολογοανατόμος θα εξετάσει το δείγμα με ένα μικροσκόπιο για να καθορίσει τη διάγνωση.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΟΙΣΟΦΑΓΟ BARETT;
Ασθενείς με οισοφάγο Barett έχουν χαμηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου που λέγεται οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα ।Λιγότερο από 1% του πληθυσμού αναπτύσσουν κάθε χρόνο αδενοκαρκίνωμα σε έδαφος οισοφάγου Barett. Ο οισοφάγος Barrett πρέπει να υπάρχει πολλά χρόνια πριν να αναπτυχθεί καρκίνος. Το οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα συχνά δεν ανακαλύπτεται μέχρι τα τελικά στάδια όταν πλέον και οι θεραπείες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές.

ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ;
Περιοδικός ενδοσκοπικός έλεγχος με βιοψίες για έλεγχο πρώιμων σημείων καρκίνου γενικά ενδείκνυται για ασθενείς με οισοφάγο Barett।Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται παρακολούθηση Τυπικά πριν να αναπτυχθεί καρκίνος εμφανίζεται προκαρκινωματώδη κύτταρα στον οισοφάγο Barrett’s। Αυτή η κατάσταση λέγεται δυσπλασία και μπορεί να διαγνωστεί μόνο με τη λήψη βιοψιών. Πρέπει να ληφθούν πολλαπλές βιοψίες επειδή η δυσπλασία μπορεί να χαθεί σε μια μοναδική βιοψία Το να ανακαλύψει κανείς και να θεραπεύσει τη δυσπλασία προστατεύει από τον καρκίνο του οισοφάγου.
3Shaheen N, Ransohoff DF। Gastroesophageal reflux, Barrett’s esophagus, and esophageal cancer. Journal of the American Medical Association. 2002;287(15):1982–1986.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Ο ΟIΣΟΦΑΓΟΣ BARETT ΜΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ Η ΚΑΡΚΙΝΟ;
Ενδοσκοπικές η χειρουργικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του οισοφάγου Barett με σοβαρή δυσπλασία η καρκίνο. Ο γιατρός σας θα σας παρουσιάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες και θα βοηθήσει να καθοριστεί η καλύτερη θεραπεία για την περίπτωση σας.
Ενδοσκοπικές θεραπείες
Πολλές ενδοσκοπικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της σοβαρής δυσπλασίας η του καρκίνου। Κατά τη διάρκεια αυτών των θεραπειών ο οισοφάγος Barett καταστρέφεται στο τμήμα που έχει δυσπλασία η καρκίνο. Ο σκοπός της θεραπείας είναι ο φυσιολογικός οισοφαγικός βλεννογόνος να αντικαταστήσει το καταστραμμένο τμήμα. Οι ενδοσκοπικές θεραπείες γίνονται σε εξειδικευμένα κέντρα από γιατρούς με εμπειρία σε αυτές τις επεμβάσεις.
  • Φωτοδυναμική θεραπεία(PDT)PDT χρησιμοποιεί μια φωτοευαίσθητη ουσία που λέγεται Photofrin και ένα λέιζερ για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα। Η Photofrin εκχύεται μέσα σε μια φλέβα και ο ασθενής γυρνά 48 ώρες αργότερα। Τότε το φως του λέιζερ περνά διαμέσου του ενδοσκοπίου και ενργοποιεί την Photofrin για να καταστρέψει τον ιστό Barett στον οισοφάγο Οι επιπλοκές από το PDT μπορεί να είναι θωρακικός πόνος , ναυτία ευαισθησία στο φως για αρκετές εβδομάδες και οισοφαγική ίνωση। ·
  • Ενδοσκοπική βλεννογονική εκτομή Περιλαμβάνει την ανασήκωση του ιστού οισοφάγου , την έκχυση ενός διαλύματος κάτω από τον ιστό και την αναρρόφηση για να γίνει εφικτή η αφαίρεση του। Ο ιστός τότε αφαιρείται με το ενδοσκόπιο। Εάν η ενδοσκοπική βλεννογονική εκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου πρέπει να γίνει προηγουμένως ένας ενδοσκοπικός υπέρηχος για να γίνει σίγουρο ότι ο καρκίνος δεν έχει επεκταθεί στα βαθύτερα στρώματα । Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί τα ηχητικά κύματα πάνω στα τοιχώματα του οισοφάγου για να δημιουργήσει μια καλή εικόνα στο μόνιτορ Οι επιπλοκές της ενδοσκοπικής βλεννογονεκτομής περιλαμβάνουν την αιμορραγία η την διάτρηση του οισοφάγου। Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με PDT την
Εγχείρηση
Η χειρουργική αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου συνιστάται εάν εάν ο ασθενής με Barett έχει σοβαρή δυσπλασία η καρκίνο και μπορεί να ανεχτεί την εγχείρηση. Πολλοί ασθενείς με Barett είναι ηλικιωμένοι και έχουν άλλα ιατρικά προβλήματα που κάνουν την εγχείρηση ανέφικτη Σε αυτούς τους ασθενείς οι λιγότερο επεμβατικές ενδοσκοπικές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι εναλλακτική λύση. Εγχείρηση αμέσως μετά μια διάγνωση σοβαρής δυσπλασίας η καρκίνου μπορεί να δώσει τη καλύτερη τύχη σε ένα ασθενή για θεραπεία. Ο τύπος της εγχείρησης ποικίλλει αλλά συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση σχεδόν όλου του οισοφάγου και μετακινώντας μέρος του στομάχου μέσα στον θώρακα και συνδέοντας το με το υπόλοιπο τμήμα του οισοφάγου

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ
  • Στον οισοφάγο Barett το επιθήλιο που καλύπτει τον οισοφάγο αντικαθίσταται από ιστό που μοιάζει με αυτό του εντέρου।
  • Ο οισοφάγος Barrett σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο।
  • Η βελτίωση της γαστροοιοσοφαγικής παλινδρομικής νόσου με φάρμακα που ελαττώνουν το γαστρικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη οισοφάγου Barett।
  • O οισοφάγος Barrett διαγιγνώσκεται με ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού και λήψη βιοψιών।
  • Ασθενείς που έχουν οισοφάγο Barrett πρέπει να έχουν περιοδικά παρακουλούθηση με ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών।
  • Ενδοσκοπική θεραπεία χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τον οισοφάγο Barett που ευτυχώς αντικαθιστάται από φυσιολογικό οισοφαγικό ιστό॥
  • Η αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του οισοφάγου συνιστάται σε ασθενή με οισοφάγο Barrett εάν υπάρχει σοβαρή δυσπλασία η καρκίνο και προφανώς μπορεί να ανεχτεί την εγχείρηση.

    ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
  • Γίνεται προσπάθεια διεθνώς μέσω της έρευνας πάνω στον οισοφάγο Barett και στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα για καλύτερες θεραπείες. Η προσπάθεια επικεντρώνεται:
  • Στον καθορισμό επιπλέον τεστ για την ανίχνευση ασθενών με οισοφάγο बारेट
  • Στον καθορισμό των αιτιών του οισοφάγου
  • Στη μελέτη της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας των θεραπειών των λέιζερ και της βλεννογονεκτομής।
  • Στην ανάπτυξη επιπλέον μη χειρουργικών θεραπειών για ασθενείς που έχουν οισοφάγο Barett και δυσπλασία η καρκίνο
  • Οι συμμετέχοντες σε κλινικές έρευνες μπορούν να παίξουν ένα πιο ενεργή ρόλο στη δικιά τους θεραπεία ,να έχουν πρόσβαση σε καινούργιες ερευνητικές θεραπείες και να βοηθήσουν και άλλους βοηθώντας στην ιατρική έρευνα। για καινούργιες θεραπείες πριν ακόμη αυτές καταστούν ευρέως αποδεκτές।