Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΔΥΣΦΑΓΙΑΣ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΦΑΓΙΑ;

Η αίσθηση κόμβου στο λαιμό  είναι η αίσθηση ενός ξένου σώματος στο λαιμό. Είναι παρούσα συνέχεια και δεν έχει σχέση με την κατάποση. Μπορεί ακόμη να ανακουφιστεί προσωρινά κατά τη διάρκεια μιας κατάποσης. Η δυσφαγία είναι μια  δυσκολία στην κατάποση και παρατηρείται από τον ασθενή μόνο κατά την διάρκεια της κατάποσης. 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ

ΠΟΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ;

Τα αισθητήρια ερεθίσματα δεν είναι  πλήρως γνωστά, αλλά η είσοδος της τροφής ή των υγρών στον υποφάρυγγα, και ειδικά ο αισθητικός δεκτικός τομέας του άνω λαρυγγικού νεύρου, είναι υψίστης σημασίας. Η κατάποση μπορεί επίσης να ξεκινήσει από βουλητική προσπάθεια, αν το φαγητό είναι παρών στη στοματική κοιλότητα. Το απαιτούμενο σήμα για την έναρξη της καταποτικής απόκρισης  είναι ένα μίγμα από  περιφερειακές αισθητηριακές πληροφορίες από τούς στοματοφαρυγγικούς προσαγωγούς άξονες και παράλληλα  έλεγχος από τα υψηλότερα κέντρα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κανένα απο μόνο του δεν είναι ικανό να προκαλέσει έναρξη της κατάποσης ανεξάρτητα από το άλλο. Έτσι, η κατάποση δεν μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν τα ανώτερα κέντρα έχουν απενεργοποιηθεί ή στην βαθιά αναισθησία της στοματικής κοιλότητας, όταν έχουν οι  περιφερικοί προσαγωγοί δεν λειτουργούν.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Είναι το νερό. Η διαδιακσσία της κατάποσης περιλαμβάνει αρκετές φάσεις. Αρχικά, μια προπαρασκευαστική φάση κατα την οποία αρχίζει το μάσημα, το σχηματισμό του βλωμού, τη κατάλληλη διαμόρφωση του και την τοποθέτηση του πάνω στη  γλώσσα. Μετά κατά τη διάρκεια της στοματικής φάσης, ο βλωμός προωθείται από την στοματική κοιλότητα μέσα στο φάρυγγα, ενώ ο αεραγωγός προστατεύεται. Τέλος, ο βλωμός μεταφέρεται εντός του οισοφάγου.  
Το νερό είναι η πιο δύσκολη ουσία να σχηματοποιηθεί, να μορφοποιηθεί και να κρατηθεί  στη στοματική κοιλότητα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο  δύσκολη την προσπάθεια να κρατηθεί μέσα στη στοματική κοιλότητα και κατόπιν να περάσει μέσα στο φάρυγγα. Έτσι συνήθως χρησιμοποιούνται τρόφιμα με κάποιο ιξώδες σε ασθενείς που πάσχουν από στοματοφαρυγγική δυσφαγία.