Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.कॉम

Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι είναι το οπισθοστερνικό κάψιμο;
Ποια είναι τα συμπτώματα του οπισθοστερνικού καψίματος;
Ποια είναι τα αίτια του οπισθοστερνικού καψίματος;
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για παλινδρόμηση οξέος;
Ποιες είναι οι επιπλοκές του οπισθοστερνικού καψίματος;
Πως αντιμετωπίζεται το οπισθοστερνικό κάψιμο;
Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής σας;
Τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά; 


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ;
Η καούρα πίσω από το στέρνο  είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας, ακριβώς πίσω από το στέρνο σας. Το οπισθοστερνικό κάψιμο είναι συχνά χειρότερο μετά από σκύψιμο η απότομη κίνιση.

Η περιστασιακή καούρα είναι συχνή και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τη δυσφορία από τη καούρα με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και με αντιόξινα φάρμακα που πέρνουν μόνοι τους από το φαρμακείο.

 Όταν η καούρα
είναι συχνότερη  και επηρεάζει  την καθημερινή ρουτίνα σας μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα κάτι πιο σοβαρό που απαιτεί βοήθεια από έναν γιατρό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΙΣΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ
Το οπισθοστερνικό κάψιμο μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  •      Ένα αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο που εμφανίζεται μετά από το φαγητό και διαρκεί από  μερικά λεπτά έως πολλές ώρες
  •     Πόνος στο στήθος, ιδιαίτερα μετά από την κατακεκλιμένη θέση άνω, τη απότομο σκύψιμο ή μετά το φαγητό
  •     Ένα κάψιμο στο λαιμό  - ένα ζεστό η ξινό η όξινο ή αλμυρό γεύση-υγρό στο πίσω μέρος του λαιμού
  •     Δυσκολία στην κατάποση
  •     Ένα αίσθημα ότι το τρόφιμο "κολλάει" στη μέση του στήθους ή του λαιμού

Συνήθως, η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων είναι αρκετή για ένα γιατρό να κάνει τη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο, εάν χρειαστεί, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ειδικές εξετάσεις για να καθοριστεί η σοβαρότητα του προβλήματός σας ή να παρακολουθήσει τη θεραπεία σας.
 
Είναι γαστροιοσοφαγική παλινδρόμηση ή καρδιακή προσβολή;

Ο πόνος στο στήθος είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες για επίσκεψη στα επείγοντα . Ενώ πολλοί από αυτούς τους ασθενείς  πάσχουν από καρδιακή προσβολή, μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ορισμένοι πραγματικά μπορεί να αντιμετωπίζουν έντονη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Συχνά, ο πόνος που προκαλείται από το καρδιακό επεισόδιο και κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι τόσο δύσκολο να διακριθεί ώστε να χρειάζονται να γίνουν εξιδικευμένες ιατρικές εξετάσεις για να καθοριστεί αν έχετε η όχι υποστεί καρδιακή προσβολή. Για να περιπλακεί  ακόμη περισσότερο το θέμα, τα δύο προβλήματα έχουν πολλά από τα ίδια συμπτώματα και εμφανίζονται σε παρόμοιες ομάδες ανθρώπων (ηλικία, το υπερβολικό βάρος, κ.λπ.).

Εδώ είναι μερικές πιθανές διαφορές ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

Σημείωση: Εάν έχετε πόνο στο στήθος που διαρκεί για περισσότερο από λίγα λεπτά-ή οποιαδήποτε προειδοποιητικά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, μην προσπαθείτε να αποφασίσετε για τον εαυτό σας. Ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.
 
Πιθανά συμπτώματα καρδιοοισοφαγικής  παλινδρόμησης

  •      ένα απότομο, αίσθημα καύσου, ακριβώς κάτω από το στέρνο ή τις πλευρές
  •      Ο πόνος  γενικά, δεν ακτινοβολεί στους ώμους, το λαιμό, ή τα χέρια, αλλά μπορεί να το κάνει πολύ σπάνια.
  •     Ο πόνος συνήθως έρχεται μετά από τα γεύματα, όταν ξαπλώνει κανείς, η κατά την άσκηση, ή σε έντονο στρες η ακόμη κατα τη νύχτα
  •     Τα συμπτώματα συνήθως ανταποκρίνονται γρήγορα σε αντιόξινα.
  •     Τα συμπτώματα   σπάνια συνοδεύονται από   κρύο ιδρώτα.

Πιθανά συμπτώματα στηθάγχης ή καρδιακής προσβολής

  •      Ένα αίσθημα πληρότητας, σφιξίματος, ή αδιευκρίνιστης γενικευμένης πίεσης ή πόνου κατά κανόνα στο κέντρο του θώρακα
  •     Το αίσθηση μιας ζώνης να σφίγγει γύρω από το στήθος σας
  •     Ξαφνικός πόνος η πίεσης  στο στήθος   που προοδευτικά επιδεινώνετε
  •     Ζάλη
  •     Ο πόνος μπορεί να αντανακλά  στους ώμους, το λαιμό, το σαγόνι, ή στα χέρια.
  •     Συχνά ανταποκρίνεται γρήγορα σε  χορήγηση νιτρογλυκερίνης
  •      Δύσπνοια
  •     Συνήθως συνοδεύεται από   κρύο ιδρώτα
  •      Αίσθημα λιποθυμίας (μερικές φορές) 


Πότε πρέπει να  δείτε  επειγόντως ένα γιατρό
Ζητήστε αμέσως βοήθεια εάν εμφανίσετε σοβαρό πόνο στο στήθος, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα σημεία και συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στη γνάθο η στο χέρι. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής.Αφού αποκλειστεί καρδιακό πρόβλημα επισκεφτείτε τον γαστρεντερολόγο σας.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ;
Η καούρα συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ παλινδρομεί(ανεβαίνει από το στομάχι σας) στον οισοφάγο σας.

Κανονικά, όταν καταπίνετε, ο κατώτερος  οισοφαγικός σας
σφιγκτήρας- μια κυκλική ζώνη  μυών γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου σας - χαλαρώνει για να επιτρέψει την προώθηση τροφών και υγρών  στο στομάχι σας. Τότε κλείνει ξανά.

Ωστόσο, εάν  ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας
χαλαρώνει ασυνήθιστα ή αποδυναμωθεί, το στομαχικό οξύ μπορεί να ρέει πίσω μέχρι να οισοφάγο σας, προκαλώντας καούρα. Η παλινδρόμηση  είναι χειρότερη όταν είστε λυγισμένος μπροστά   ή ξαπλωμένος.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ;
Διάφοροι παράγοντες στον τρόπο  ζωής όπως επίσης και διαιτητικοί παραγόντες μπορεί να συμβάλουν στην καούρα είτε με την αύξηση της χαλάρωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, που επιτρέπει να ανοίξει παραπάνω είτε με την αύξηση του ποσού του οξέος στο στομάχι είτε με την  αύξηση της πίεσης στο στομάχι είτε κάνοντας τον οισοφάγο  πιο ευαίσθητο στο γαστρικό οξύ. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι οι εξής:
 
Οι διατροφικές συνήθειες

  •  Η κατανάλωση μεγάλων  μερίδων
  •  Η κατανάλωση  ορισμένων τρόφιμων, όπως τα κρεμμύδια, η σοκολάτα, η μέντα, τρόφιμα πλούσια σε λίπη , τα τηγανιτά , τα εσπεριδοειδή, το σκόρδο, τα πικάντικα τρόφιμα( πχ μουστάρδα, το ξίδι), οι πίτες και οι ντομάτες ή προϊόντα με βάση τις ντομάτες (πχ κέτσαπ)                       
  •  τα καρυκεύματα όπως πχ το μαύρο πιπέρι
  •  Ροφήματα όπως το αλκοόλ, οι χυμοί εσπεριδοειδών, τα καφεϊνούχα ποτά, η μέντα και τέλος τα ανθρακούχα ποτά
  • Η κατανάλωση τροφής λίγο πριν το βραδινό ύπνο

Συνήθειες του τρόπου ζωής

  •     Το υπερβολικό βάρος
  •     Το κάπνισμα
  •     Οι σφικτές ζώνες και τα σφιχτά ρούχα
  •     Ορισμένες θέσεις, όπως η  κατάκλιση ή το σκύψιμο ειδικά μετά το φαγητό
  •     Το  άγχος

Ιατρικούς λόγοι

  •     Η  εγκυμοσύνη
  •    Η προβολή του στομάχου μέσα στη θωρακική κοιλότητα, που ονομάζεται  διαφραγματοκήλη
  •     Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  •     Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, κυρίως   αντιφλεγμονώδων όπως η ασπιρίνη και άλλων.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΟΥΣ;
Η καούρα που συμβαίνει συχνά και επηρεάζει την καθημερινή ρουτίνα σας λέγεται ότι είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η θεραπεία  της ΓΟΠΝ μπορεί να απαιτήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, και, περιστασιακά χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες.Η ΓΟΠΝ(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν η καούρα σας γίνεται πιο συχνή ή δεν ανταποκρίνεται πλέον στην θεραπεία με απλά αντιόξινα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν καούρα σας είναι πιθανό να είναι ένα σύμπτωμα της ΓΟΠΝ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΟΥΣ;
Τα αντιόξινα είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιπτώσεων καούρας. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν σας, η δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ή συμβαίνουν συχνά, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία.

Η μακροσκοπική εξέταση του οισοφάγου, γνωστή και ως ενδοσκόπηση, μπορεί να είναι απαραίτητη. Μερικές φορές αυτή η εξέταση αυτή  δείχνει ότι η εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου έχει σοβαρή φλεγμονή και είναι ερεθισμένη από το γαστρικό οξύ. Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως οισοφαγίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και δυσκολία στην κατάποση. Η ιατρική θεραπεία για την πάθηση αυτή μπορεί να είναι απαραίτητη. Αυτό συνεπάγεται συνήθως φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι ή την ενίσχυση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα ώστε να βοηθήσει στο κλείσιμο του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα.
 
Μη συνταγογραφούμενα θεραπείες

  •      Τα αντιόξινα εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος στο στομάχι  και χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της καούρας, της ξινίλας από το  στομάχι, της δυσπεψίας από το πολύ οξύ .Επίσης, περιστασιακά μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου των ελκών. Μερικά αντιόξινα   περιέχουν επίσης σιμεθικόνη, ένα συστατικό που βοηθά στην εξάλειψη της υπέρμετρης παραγωγής αερίων.

Πρέπει να παίρνετε τα αντιόξινα ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν χρησιμοποιείτε δισκία, να μασάτε καλά πριν την κατάποση για ταχύτερη ανακούφιση.

Ορισμένοι αντιόξινα περιέχουν μαγνήσιο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, συστατικά που μπορεί να έχουν καθαρτική δράση.

Οι παρενέργειες μπορεί να είναι δυσκοιλιότητα, διάρροια, λευκές ή χλωμές κενώσεις του εντέρου, και κράμπες στο στομάχι. Σοβαρές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν με μια υπερβολική δόση ή υπερβολική χρήση των αντιοξίνων.

  •    οι αποκλειστές H 2 υποδοχέων που  περιλαμβάνουν την σιμετιδίνη, την φαμοτιδίνη την νιζατιδίνη ή την ρανιτιδίνη.Τα προϊόντα αυτά είναι για την ανακούφιση της καούρας, της δυσπεψία  από οξύ, και της ξινίλας από το στομάχι. Οι Η2  αποκλειστές, μειώνουν την παραγωγή του γαστρικού οξέος.

Πάρτε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες από το πακέτο, ή όπως υπέδειξε ο γιατρός σας.

Πιθανές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό σας αμέσως περιλαμβάνουν σύγχυση, σφίξιμο στο στήθος, αιμορραγία, πονόλαιμος, πυρετός, καρδιακή αρρυθμία, αδυναμία, και ασυνήθιστη κόπωση. Άλλες, λιγότερο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, ζάλη, και διάρροια. Αυτές είναι συνήθως παροδικές και κατά πάσα πιθανότητα θα φύγουν από μόνα τους.

Όταν συνδυάζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα   σε περίπου 25% των πασχόντων  από καούρα. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο σοβαρά συμπτώματα οπισθοστερνικού καύσους η δεν  απαλλάσσονται τα συμπτώματα με αυτά τα φάρμακα ή χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.
 
Φάρμακα  με συνταγή

  •     Η2 αποκλειστές οξέος. Σε  αυτή τη μορφή συνταγής (συνήθως υψηλότερες δόσεις),  μπορεί να ανακουφίσουν γενικά το οπισθεστερνικό κάψιμο και τη  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες καταστάσεις όπως καθορίζεται  αυτό από το γιατρό σας.
  •     Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Ανάλογα με την αιτία  του προβλήματός σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας  συνταγογραφήσει φάρμακα που  είναι πιο αποτελεσματικά  στο μπλοκάρισμα   παραγωγής οξέος. Αυτά τα φάρμακα ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.
  •     Προκινητικά φάρμακα. Είναι φάρμακα που επιταχύνουν τη διαδικασία της πέψης και μειώνουν την ποσότητα του γαστρικού οξέος που παλινδρομεί  πίσω στον οισοφάγο.

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γαστρεντερολόγο σας   για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους λόγους:

  •     Εάν η καούρα σας δεν περνάει.
  •     Έχετε δυσκολία στην κατάποση.
  •     Η καούρα σας  σας προκαλεί εμετό.
  •      Έχετε χρησιμοποιήσει αντιόξινα φάρμακα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, και εξακολουθείτε να έχετε καούρα. 
ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ;
Μπορείτε να ανακουφιστείτε από την καούρα κάνοντας μικρές αλλαγές.Μπορείτε να προσπαθήσετε :

  •     Να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.Η περίσσεια του λίπους ασκεί πίεση στην κοιλιά σας, ανεβάζει το στομάχι σας και προκαλεί παλινδρόμηση οξεός  στον οισοφάγο σας. Αν το βάρος σας είναι καλό, κάνετε προσπάθεια για να το διατηρήσετε. Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, προσπαθήστε   να χάσετε βάρος αργά και σταδιακά - να μην   υπερβαίνει το  0,5 έως 1 κιλό  την εβδομάδα. Ρωτήστε το γιατρό σας για βοήθεια στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής  απώλειας βάρους που θα λειτουργήσει θετικά και αποκλειστικά για σας.
  •      Αποφύγετε στενά και σφικτά ρούχα. Τα ρούχα που ταιριάζουν σφιχτά γύρω από τη μέση σας μπορεί να ασκήσουν πίεση στην κοιλιά σας και να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα.
  •     Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που προκαλούν καούρα. Ο καθένας γνωρίζει ποιά συγκεκριμένα τρόφιμα  την προκαλούν, όπως πχ το αλκοόλ ή η σάλτσα ντομάτας. Αποφύγετε τρόφιμα που γνωρίζετε ότι θα προκαλέσουν καούρα σε σας.
  •     Τρώτε μικρότερα γεύματα. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής Προτιμήστε την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων.
  •     Καθυστερείστε  την κατάκλιση μετά από ένα γεύμα. Περιμένετε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν την κατάκλιση ή τον ύπνο.
  •     Ανεβάστε το προσκέφαλο του κρεβατιού σας. 
  •     Διακόψτε το καπνίσμα. Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα   να λειτουργήσει σωστά.  
 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ;
Η αγωνία και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της  καούρας. Μερικές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αγωνία και το άγχος. Αν καούρα σας επιδεινώνεται από την αγωνία και το άγχος, προσπαθείστε να τα μειώσετε με τα παρακάτω:

  •      Αρωματοθεραπεία.
  •    Την ελαφρά άσκηση, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, αλλά αποφεύγετε την έντονη άσκηση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την καούρα.
  •     Ύπνωση.
  •     Ακρόαση μουσικής.
  •     Μασάζ.
  •     Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου